Visma steunt Minor Ondernemer­schap

Winnaar Flatline ontvangt € 1000,-

De Hartstichting richt zich op het voorkomen van, snellere hulp bij en een betere behandeling van hart- en vaatziekten. De meeste donateurs zijn 50+, terwijl mensen van alle leeftijden met hartaandoeningen te maken krijgen. Zo ook Miles Verschoor, die in 2005 werd geboren met een hartafwijking. Dit werd veertien jaar later de motivatie voor zijn broer Maarten Verschoor om tijdens de Minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam, samen met Lois Solkesz en Pepijn van Driel het merk Flatline op te richten: een hip kledingmerk met een directe link naar het hart. En een samenwerking met de Hartstichting.

Minor Ondernemerschap

Ieder halfjaar starten gemiddeld 120 studenten een onderneming binnen de minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In dit halfjaar worden zij ondersteund via coaching, workshops, trainingen en events om hun eigen onderneming door de start-upfase te loodsen. Uit deze minor komen iedere keer gemiddeld veertig startende ondernemingen van studenten voort. Deze begeleiding is mogelijk vanwege de samenwerking tussen de HvA en enkele partners, waaronder Visma.

Pitchwedstrijd

De minor wordt afgesloten met een zogenaamde elevator pitch, een wedstrijd waarin de studenten de gelegenheid krijgen om hun bedrijf in zeer korte tijd te pitchen aan de juryleden, die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven. De winnende pitch wordt door Visma beloond met een prijs van 1000 euro. Dit geeft de jonge ondernemers een duwtje in de rug bij de voortzetting van hun bedrijf. Voor de administratie gebruiken ze kosteloos software van Visma.

Het idee

Ieders hartritme is uniek, net als elke vingerafdruk. De oprichters van Flatline kwamen met het idee om de visualisatie van dit ritme te borduren op een trui of t-shirt. Zo kan je het hartritme van een dierbare of het op een bijzonder moment vastgelegd hartritme ‘op je hart’ dragen. Van iedere verkoop wordt 10% van de opbrengst gedoneerd aan de Hartstichting. De kleding wordt online besteld en direct betaald, waardoor het bedrijf weinig investeringen heeft hoeven doen. En alles wordt natuurlijk op ethisch verantwoorde en duurzame wijze geproduceerd.

Obstakels

Bij de start van het traject wilden de studenten zelf een borduurmachine aanschaffen en elk hartritme apart op ieder kledingstuk borduren. Dit was totaal niet schaalbaar, zo merkten zij al snel. Ook bleek het ingewikkelder dan gedacht om ieder uniek hartritme op het juiste kledingstuk van de juiste maat te krijgen: ‘Een logistieke nachtmerrie’, aldus Verschoor. Want, hoewel de meeste smartphones tegenwoordig over een app beschikken waarmee je een hartritme kan meten, biedt zo’n app dit niet in het juiste bestandsformaat voor productie aan. Ieder hartritme moest dus alsnog handmatig en met de behulp van ontwerpsoftware worden overgetrokken. Daarom besloot Flatline om voorlopig een standaardhartritme (dat van Miles Verschoor) op de kleding te laten borduren.

De toekomst

Flatline wil meer bewustzijn creëren rondom hart- en vaatziekten, ook onder een jongere doelgroep. Met het gewonnen geld zullen een nieuw logo en een eigen app ontwikkeld worden. Daarmee kan het gemeten persoonlijke hartritme direct in het juiste format gezet worden, zodat de producent ermee aan de slag kan. Verder willen ze op den duur, naast de momenteel verkrijgbare basics, meer trendgevoelige items verkopen. Dit kan pas wanneer er een bepaalde productieschaal bereikt wordt. Al met al is het streven om een mooi herkenbaar merk neer te zetten. Een merk dat meer omvat dan alleen ‘een kledingstuk met iemands hartritme erop’.