Per proces bekeken

Samenstellen jaarrekeningen: kan meer geautomatiseerd

Meer dan de helft (58%) van de processen voor het samenstellen van de jaarrekening gebeurt digitaal, zeggen administratie- en accountantskantoren. Waarom heeft een deel van hen deze stap nog niet gezet? Het maken van de jaarrekeningen blijft handwerk met zich meebrengen, zeggen sommige kantoren, zelfs al is een deel van het proces geautomatiseerd. Andere geven aan dat handmatige verwerking meer controle op de kwaliteit geeft. Ook software kan een drempel zijn. Zo is het niet altijd mogelijk om met de bestaande automatiseringsoplossing een digitale jaarrekening op te stellen. Software die dit wel kan, wordt soms te duur of niet rendabel gevonden.

Verwachting

Iets meer dan de helft (52,6%) van de kantoren die het samenstellen van jaarrekeningen nog niet heeft gedigitaliseerd, denkt hier in de nabije toekomst op over te gaan.

Per proces bekeken

Urenregistratie deels digitaal

De urenregistratie gaat voor zo’n 59% digitaal, geven administratie- en accountantskantoren aan. Wat houdt kantoren tegen bij de digitalisering van de urenregistratie? Vaste prijsafspraken kunnen een rol spelen, evenals de omvang van een kantoor. Bij een klein kantoor wegen de kosten al snel niet op tegen de baten.

Verwachting

Wat zijn de verwachtingen voor de nabije toekomst rond digitale urenregistratie? Zo’n 40% van de kantoren die dit proces nu nog handmatig doen, zegt stappen op dit gebied te willen zetten.

Per proces bekeken

Digitalisering planning blijft achter

Slechts iets meer dan een derde (34%) van de planningsprocessen bij Nederlandse administratie- en accountancykantoren is gedigitaliseerd. Dit gebeurt nog vaak in Excel, zo geven ze aan. Ook vinden kantoren het soms lastig om applicaties te koppelen om de benodigde gegevens bij elkaar te brengen of kunnen ze geen passende automatiseringsoplossing vinden. De planning wordt gezien als een moeilijk proces om te automatiseren.

Verwachting

Iets meer dan de helft (51,2%) van de kantoren die de planning nog niet heeft gedigitaliseerd, verwacht dit in de nabije toekomst wel te doen.