Veerkracht, creativiteit en innovatiekracht

We zitten middenin een van de meest uitdagende tijden: een wereldwijde pandemie. In moeilijke omstandigheden hebben de meeste mensen om mij heen een nieuwe routine gevonden. Ook bij Visma. Kinderen krijgen aandacht, er wordt goed gezorgd voor naasten en de zakelijke werkzaamheden gaan door. Met andere middelen, op andere tijdstippen en in overleg met partner, werkgever en klanten. Op dit moment ben ik heel erg trots dat ik onderdeel ben van deze groep mensen.

Deze veerkracht zie ik ook in de media voorbij komen. Dat stemt mij hoopvol in een periode waarin nog niet duidelijk is wat we economisch te verwerken krijgen. Ik zie dat bedrijven er in slagen om op creatieve manieren inkomsten te genereren. De horeca schakelt razendsnel en restaurants bieden nu veel meer afhaal- en bezorgmogelijkheden. Kappers bieden strippenkaarten aan en in de culturele sector blijft bijvoorbeeld Het Concertgebouw in beeld met streaming-concerten.

Welke lessen kunnen we al leren en gebruiken?

Contact verloopt nu virtueel. Deze nieuwe realiteit zien wij in de dagelijkse werkzaamheden om ons heen terug. Consultants implementeren nu op afstand. Afspraken om te inventariseren, inrichtingsmogelijkheden toe te lichten, workshops en trainingen vinden online plaats. Niet ideaal? Er zitten ook grote voordelen aan. Een overleg heeft veel meer focus en verloopt een stuk effectiever. Bovendien scheelt het in reistijd, waardoor uw kosten omlaag gaan en er meer productieve uren overblijven. Een blijvende verandering? Ik denk het wel. Persoonlijk contact wordt daarmee zeker niet overbodig, maar kan selectiever ingezet worden. Creativiteit en innovatiekracht is wat nu van ondernemers gevraagd wordt. Het is niet voor het eerst dat we gedwongen worden om te innoveren, al was het niet eerder op deze schaal. In de eerste plaats moeten bedrijven zorgen voor een gezonde liquiditeitspositie. De rekeningen moeten worden betaald. De regelingen van de overheid ondersteunen daarbij (wij hebben ze verzameld op ons blog). De volgende zorg is weten waar u staat. De anderhalvemeter-economie komt eraan. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Voor de inrichting van het bedrijf, het proces en de teams. Wat betekent die nieuwe realiteit voor mij? Welke middelen heeft u? Welke technologie is er beschikbaar? Digitalisering is actueler dan ooit en urgent geworden. Hoe verder bedrijven gedigitaliseerd zijn, hoe sneller zij antwoord hebben op de belangrijkste vragen. Daardoor kunnen zij sneller acteren. Iets wat vooral in crisistijd een vereiste is. In dit Visma.net ERP Magazine hebben we daarom onder andere aandacht voor e-facturatie, waarmee u sneller uw geld krijgt, voor tooling waarmee u uw organisatie ook via de app relevant financieel inzicht geeft en integraties met CRM en webshops zodat u realtime grip heeft.

Niels Olthuis Product Marketing Manager Visma.net ERP