Hoe zit het ook alweer?

Btw-aangifte met Visma.net

De btw-aangifte in Visma.net is erg flexibel en biedt veel moge­lijkheden. In dit artikel behan­delen we een aantal belangrijke onderdelen in de btw-aangifte.

Het voorbereiden van de btw-aangifte

De eerste stap van de btw-aangifte is het voorbereiden van een aangifte­periode. U kunt de btw-aangifte opstellen voor een organisatie als fiscale eenheid voor meerdere vestigingen of een op zichzelfstaande organisatie. De Belastingdienst zal automatisch geselecteerd worden en het tijdvak toont standaard de eerste periode die nog niet aangegeven transacties bevat.

Nadat alle parameters op de juiste manier zijn ingevuld is de volgende stap het verwerken van de btw-aan­gifte. Dit venster verschijnt auto­matisch zodra de knop Btw-aangifte voorbereiden wordt gekozen.

Het verwerken van de btw-aangifte

De tweede stap is het verwerken van de btw-aangifte door het afsluiten van de btw-periode. In het venster Btw-aangifte verwerken is de aangifte te zien zoals deze bij het voorbereiden is klaargezet. U kunt hier een aantal zaken controleren, zoals de verval­datum en betalingsreferentie van de inkoopfactuur, die bij het afsluiten van de btw-periode wordt aangemaakt, de rapportsoort van de aangifte, de naam en het telefoonnummer van de con­tact­persoon en alle bedragen in de btw-aangifte.

Indien blijkt dat bepaalde stukken ontbreken, kan de btw-aangifte geannuleerd worden. De aangifte moet dan opnieuw worden voor­bereid.

Het verzenden van de btw-aan­gifte

Wanneer alle gegevens zijn gecontroleerd kan de periode afgesloten worden. Na het afsluiten van de periode kan de aangifte verzonden worden naar de Belasting­dienst.

Het verwerken van een suppletie-aangifte

Wanneer in Visma.net transacties geboekt worden in perioden waarvan de btw-aangifte verwerkt is, dan wordt bij het voorbereiden van de btw-aan­gifte een melding getoond voor de gesloten btw-periode dat er wijzig­ingen beschikbaar zijn.

  1. Wanneer minder dan € 1.000,- terug te vorderen of te betalen is, kan de wijziging automatisch meegenomen worden in de volgende aangifte­periode.
  2. Wanneer er meer dan € 1.000,- terug te vorderen of te betalen is dan kan een suppletie worden aangemaakt.

Het verwerken van een suppletie­aangifte verloopt hetzelfde als de reguliere btw-aangifte.

Btw-perioden

Met het venster Btw-perioden heeft u:

  • inzicht in de btw-perioden en per periode welk bedrag is aangegeven (te betalen/vorderen)
  • inzicht wanneer correcties zijn gedaan in gesloten perioden en welk bedrag nog aangegeven moet worden
  • de mogelijkheid om de periodiciteit van de btw-periode aanpassen, bijvoorbeeld bij het overgaan van kwartaalaangifte naar maand­aangifte