De rol van de controller over 5 jaar?

Cliffhanger... het wordt (nog) leuker!

Technologie kan het verschil maken in het vormgeven van de maatschappij van de toekomst. Dat is iets waar we bij Visma sterk in geloven en aan bijdragen door het simplificeren en automatiseren van complexe processen.

We bieden financiële professionals tools waarmee ze tijd en ruimte krijgen om hun unieke, menselijke talenten in te zetten. Dus creatief en intelligent bezig zijn in plaats van je steeds maar weer bezig te houden met repetitive tasks. Dat doen we voor finance professionals, HR-professionals, en onder andere voor mensen in accountancy, zorg en onderwijs.

Voor de zomervakantie kwam ik op een zeer warme Nationale Controllersdag bijeen met de beste controllers van Nederland om informatie en kennis uit te wisselen en van elkaar te leren. Daar vertelde ik dat technologie hier is om de robot uit de controller te halen en om controllers te helpen om echt het verschil te gaan maken. Ik geloof ook echt dat de controller van nu middenin een transformatie zit die groter is dan het rapporteren over cijfers.

De controller als ‘car information system’

Bedrijven die transformeren krijgen te maken met onontgonnen terrein en financiële vraagstukken waar de financial groen licht voor moet geven, of juist niet. Wanneer je succesvol wil groeien in de 21e eeuw moet je de controller eigenlijk zien als het ‘car information system’ van een auto. Die gebruikt sensorinformatie om signalen van de weg terug te geven aan de bestuurder die vervolgens op basis daarvan de beslissingen neemt. En dan is het in de auto natuurlijk belangrijker om naar voren te kijken dan om alsmaar te zien wat er achter je gebeurt. De achteruitkijkspiegel moet er dus eigenlijk uit.

Dit gaat ook precies zo op voor het werk van de moderne controller: rapporteren over prestaties moet gebeuren, maar het is voor het voortbestaan van het bedrijf van groter belang om te kijken naar de toekomst. De controller van over vijf jaar is dan ook niet meer de controller die we vandaag de dag zien. Dat is een controller die eigenlijk een veel leukere baan heeft gekregen. Want alles wat repetitief is, alles wat eigenlijk saai werk is, is geautomatiseerd. Je kan je dan echt richten op de dingen die impact hebben en die ook gewoon veel leuker zijn om te doen.

John Reynders Area Director Benelux bij Visma